Hur sparsamt kör dina busschaufförer? Eco-driving är inte bara bra för miljön och ekonomin i din verksamhet, den gör också resan till en bättre upplevelse för dina resenärer. Här får du tips på tekniken som gör ditt bussföretag ett strå vassare.

Att minska bränsleförbrukningen är ett mål som delas av såväl företag som samhället i stort. Genom att utbilda dina bussförare i eco-driving och förse dem med smart teknik som hjälper till att underhålla kunskapen kan du minska energiförbrukning men också reparationsbehov då bussen körs mjukare och slits mindre. Som en bonus innebär det också en bekvämare resa för resenärerna. Det låter väl inte så tokig, men vad innebär det?

Vad innebär eco-driving?

Eco-driving, ekonomikörning eller sparsamt körsätt som det också kallas handlar om att framföra sitt fordon på bästa sätt med hänsyn till ekonomi och miljö. Eco-driving hjälper dig att minska dina bussars klimatpåverkan och som tidigare nämnt får du som bussföretagare en ekonomisk vinning av att köra bränsleeffektivt.

Det finns till och med forskning som visar att det fungerar och hur mycket du kan spara. I en studie som publicerats på förlaget Elsevier, deltog totalt 29 bussförare i en heldagskurs i eco-driving. Bussförarnas körning testades med hjälp av en simulator både före och efter kursen. Resultatet från studien visade att bränsleekonomin förbättrades med 11,6% omedelbart efter utbildningen. Sex månader efteråt var bränsleförbrukningen 16,9% lägre än före utbildningen. En ändrad körstil kan alltså innebära vinster både för dig som bedriver bussverksamhet och för miljön i stort.

Så optimerar du körningen av dina bussar

Det centrala i eco-driving är att öka utrullningen, det vill säga att släppa gasen tidigare och bromsa mindre. Det gäller för bussföraren att hålla en jämn hastighet och inte köra onödigt fort samt att planera körningen. Kom ihåg att uppför- och nedförsbackar kan utnyttjas för gas och broms.

Teknisk utrustning:
Utrusta bussen med teknik som hjälper till att planera körningen, rekommenderar hastighet och rutt i realtid och gör det enkelt för dina förare att köra sparsamt och mjukt. Just den här biten kan vi hjälpa till med och det är inte klurigare än en mobilapplikation. För en mycket liten insats kan dina förare få all information de behöver för att få en mjukare och mer sparsam körstil som gillas av resenärerna.

Blev du nyfiken på att veta mer om våra molnbaserade planeringssystem för buss och framför allt förarapplikation, klicka då på knappen nedan för att komma till vår informationssida med kontaktformulär!